fredag 31 juli 2009

Alternativpass för att spara knät

Har haft en känning i höger knä från en slemsäck till och från under vissa pass sedan i tisdags därför blir det en radikal justering i träningsplanen framgent.
Går ner till 6 mil per vecka men försöker köra så mycket som möjligt av detta som kvalitet.

Imorgon är det Baldersnäsjoggen 12km som gäller.
Då jädrar blir det åka av!

4 kommentarer:

Anonym sa...

Tråkigt med slemsäcken. Är det inte bättre att alternativträna - typ åka rullskidor, cykla, simma eller något sådant - än att köra kvalitet som sliter på din småskada?

Googlade och hittade Baldersnäsjoggen. Verkar vara en kul tävling. Lycka till imorgon...

//BENGAN

Anonym sa...

Hej!

Hittade till din blogg idag när jag sökte efter lite svenska kommentarer av Jack Daniels bibel...
Tänkte bara fråga dig ang dina VO2-intervaller, 10x30 med 30 vila.
Enligt vår gud Jack så skall väl förhållandet på så korta intervaller vara ex 30sek fart 15 sek vila? Dvs vila halva intervalltiden. När det gäller de längre, mer optimala (enl Jack) intervallerna på 5 min så har vilan mindre betydelse (så länge de inte är för korta), om jag tolkat honom rätt.
Du som verkar vara en duktig löpare och en sann teoretiker (som omsätter det i praktik) gör säkert inga VO2:er utan att de är helt genomtänkta... Kommentarer? Ha det gött!
/Jonas

Tröskelkungen sa...

>> Bengan,
Småskadan är troligtvis av sådan karaktär att den inte är känslig för fart däremot är den känslig för hur mycket tid man är ute och springer. Jag kortar därför ner tiden i löpspåret per vecka och ersätter med alternativpass. Håller även på med stretch och kommer köra med massage av mina strama ben och sätesmuskler.

Igår blev det rullskidor i 70 min istället för löpning.

Tack för pepp.

>> Jonas,
När det gäller att designa VO2-max intervaller så kan dessa varieras i all oändlighet men det gäller att hitta på varianter som gör att man spenderar mycket tid i tillräckligt hög puls. Min VO2-max puls är i området 165 - 173 och jag brukar komma högt i puls under 30-30 intervallerna trots relativt lång vila. Farten brukar dock vara duktigt hög på dessa pass .
Jag kör nuförtiden oftast fyra serier så att det blir 4 x 8 x 30-30 och det brukar vara hög puls även under vilan mot slutet av passet.
Sätt på en pulsklocka och testa. Pulsen hinner inte gå ner supermycket på 30s vilan innan man skrämmer upp den gen med en ny boost.

Jag tror på att variera sig när det gäller intervaller och att blanda. Det viktiga är dock, när det gäller VO2 max intervaller att man har spenderat mycket tid i "röd" pulszon (>165 i mitt fall då...)

Det tar c:a 2 minuters löpning i en specifik fart innan man når den puls som farten förtjänar därför kommer 5 minutersintervallerna som du nämner ge 3 minuters VO2 max träning vardera vilket är grymt bra såklart men det hinner också samlas en hel del syra under intervallen vilket är en nackel (samla syra gör man under VO2 max träning men det är INTE syftet).

Du verkar ha fattat essensen av Jack Daniels teorier från "Jack Daniel´s running formula" och det är verkligen det absolut bästa löparboken enligt mig.

4 x 8 x 30-15 skulle för övrigt också funka utmärkt som VO2 max pass.

Daniels benämner VO2 max intervallernas konfiguration som att vilan skal vara mindre än eller lika med tiden för själva löpintervallen.

Ha det!

Anonym sa...

Du har tydligen bra kunskaper i ämnet intervallträning. Vad skall vara huvudmålet? Att tillbringa mycket tid över en viss pulsnivå eller att höja nivån?

Själv kör jag mina intervaller på cykel (trainer) och oftast 120/30 alltså 120 sek arbete och 30 sek vila. Intensiteten är hög och pulsen stegras för varje intervall. På sista intervallen försöker jag nå så nära maxpuls som möjligt. Har haft en stadig utveckling i vilken puls jag mäktat med under dessa pass.

/Håkan

Tävlingsresultat 2011

  • Carlsbad half-marathon 21,1km USA 1.15.23